MIX - a Metodista Ifjúsági Közösségek Szövetségének havilapja

2003. május - III. évfolyam 19. szám

 

Állásfoglalás a talpunk sarkán

Khaled A. László

 

Nos, énnekem azt mondták álljak a sarkamra. Pedig ezt a dolgot mindenképpen igyekeztem volna elkerülni. Persze most már belátom, ha úgy áll az ember, akkor aztán igazán szilárdan!

 

Arról van szó, hogy úgy állunk a MIX pénzügyeivel, mint az egyszerű prágai, vagyis csehül... Amit pedig igyekeztem volna elkerülni, az pedig nem más, mint a MIX pénzügyeinek vezércikkben való taglalása. De hát idáig jutottunk, és ha már így van, nézzünk szembe vele.

 

Az áttekinthetőség kedvéért ezt a következőképpen tegyük: vegyük sorra mi az, ami nem működik, majd vázoljuk fel, hogy miként kellene működnie.

 

 

1. AMI NEM AKAR MŰKÖDNI:

2002 novemberében a terjesztőkkel és a MIX-csapattal Budapesten abban állapodtunk meg, hogy maradjunk meg a korábbi elosztásos rendszernél. Ne emeljünk árat: ne vezessük be a személyes előfizetést. Vagyis a városonként megbízott személyek az újság postai átvétele után gondolkodjanak annak eladásáról, és kifizetéséről. A megfelelő bankszámla szám az újság 12. oldalán alul volt mindig feltüntetve.

 

Nos. Azt kell mondjam, hogy ezt az utat gyakorlatilag nem használták a terjesztők, s egyedül Nyíregyháza, Gyurkó Balázs folyamodott ehhez a megoldáshoz. A talán kényelmesebb - de meg kell valljuk - máris kiszámíthatatlanabb útvonal, az utazgató barátok, barátnők, lelkészek, lelkésznők kezébe csúsztatott "boriték-utaztatásos módszer", amely - és ezt is meg kell vallanunk - éppen kiszámíthatatlansága miatt roppant kellemes élményekhez szokott juttatni, véletlenszerű érkezésével. Olyan, mint a szívesen, de sajnos ritkán látott jóvendég. De most félre a tréfát.

 

A 2002 decembere és 2003 áprilisa közötti időszakban nagyjából 15.000 forintnyi (!) MIX nincsen kifizetve... Ez az összeg nyílván a sok kicsiből jött össze, 4 hónapnyi halmozódással. Reményeim szerint ennek darabkái  mindnyájatoknál ott rejtőznek.

 

 

2. MIKÉNT KELLENE MŰKÖDNIE:

Először is ezeket az összegeket kell eljuttatni a főszerkesztőségbe, hogy fedezni tudjuk a MIX júniusi, a nyár előtti utolsó számát, majd az újság szeptemberi indulását.

 

A bankos levegőt, a számlaszámok világát nem kedvelőknek kitaláltuk, hogy az átutalást egyszerűen a rózsaszín belföldi postautalványon is megtehetik, a főszerkesztő nevére és a pécsi címre (ld.: 12. o. lapalja).

 

Továbbá kérem okvetlenül jelezzétek, hogyha nincs szükségetek az újságra, vagy ha kevesebb példányt igényeltek! Az újságot tulajdonképpen lehet fénymásolni, örülünk is neki, ha erre szükség van, de 100 forintért 12 oldalt lehúzni: talán velünk a leggazdaságosabb!

 

Ezenkívül nagyon kérek mindenkit, hogy ha lehetséges legalább 1 héten belül kerüljenek kifizetésre a megkapott újságok, a megadott módokon! Az egyes gyülekezetek biztosan képesek a gyors-kifizetésekre, hisz városonként havonta csak elenyésző összegek ezek. Mert ti tartjátok fenn, és nem a pécsi gyülekezet, vagy a főszerkesztőség kasszája.

 

Kérlek benneteket tekintsétek a májust főpróbának. Ha nem sikerül megoldani ezt a kérdést, akkor szeptembertől erősen esélyes a 150 forintos előfizetéses újság bevezetése, de kérdésessé válhat a MIX léte is. Foglaljunk állást. Álljunk a sarkunkra. Hogy szilárd újságunk lehessen.