RÓLUNK SZÓLVA

2004. február

  

Kovács Ilona

Ifjúsági csendesnapok és Szilveszter Budapesten

 

"Az Úr áldása, az gazdagít meg." (Péld.10,22)

 

 

Vegyünk néhány december végi napot, 20-30 lelkes ifjat az ország különböző pontjairól, és egy igazán "testhez álló" témát: Ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek... (Pásztor Zoli + Zsófi: Őszinteség; Iványi Cili néni: Egyszerűség; Csernák István: Alázat)

 

Adjunk ehhez bőven vidámságot, a viszontlátás örömét, szavak nélkül is beszélő szeretetet, Istenre és egymásra figyelést, - no meg persze egy kis ránk jellemző komolyságot! Helyezzük mindezt Kiscelli utcai környezet-be, s körítsük újdonságnak számító és már jól bevált programokkal: kvízjáték a Várban, táncház, Activity kicsit másként, ping-pong és éneklés kimerülésig... Mindezek után gyönyörködhetünk a "végeredményben", mely néhány résztvevő fiatal beszámolója nyomán  áll most itt előttünk:

 

"Ezeken a csendesnapokon is a kiscsoportokban egymással megosztott tapasztalatoknak volt a legnagyobb erejük. Az ilyen nyitott, őszinte légkörű beszélgetéseket mindig csodásnak tartom. Azt hiszem, ebből most sem volt hiány."

 

"Olyanok voltunk együtt, mint egy nagy család. Nem láttam a csapatból kilógó vagy magányos embereket. Az egyik legnagyobb öröm számomra, hogy láthattam, Isten egyre fiatalabbakat szólít meg és hív új életre. Ezek a lányok és fiúk egyszerűségükkel, vidámságukkal, őszinteségükkel, még kézzel foghatóbbá tették a csendesnapok témáját. Isten szeretete kapcsolt össze mindnyájunkat láthatatlan, de annál erősebb "kötelékkel". Hálás a szívem ezért a családomért!"

 

"Jó lenne sokáig megtartani azt a lelki megerősítést, amit itt kaptam. És nem csak megtartani, hanem valamit kezdeni is vele. Úgy érzem, ha nem építek rá, és nem teszem át a gyakorlatba, akkor hamar elszáll. Különösen azt a békét lenne jó megtartani, és újra meg újra átélni, amit itt éreztem; és nem aggódni dolgok felől. Külön köszönöm azoknak, akik odafigyeltek rám, és imádkoztak értem!"

 

"Új év - új kezdet. Ezt szokták mondani. Ezt mondom - mondhatom most én is... Nem tudom, átéltél-e már olyat, hogy szinte egyik pillanatról a másikra megszabadulsz egy régóta cipelt tehertől. Az tényleg olyan "új kezdet - érzés". És az a legjobb az egészben, hogy mikor mindez megtörténik, azt sem tudod, mi értelme volt hosszú-hosszú éveken át gyűlölködni, vagy mi értelme volt hosszú-hosszú éveken át egy óriásinak tűnő problémára beszűkülten élni, és közben kimaradni annyi másoktól kapott örömből és szeretetből. Úgyhogy csak egyet mondok: merjetek kinézni a problémák mögül, merjetek gyermeki bizalommal lenni a hatalmas Isten felé, merjetek imádkozni Hozzá, és ne nyugodjatok bele, ha sokáig is tart, akkor is higgyétek, hogy megtörténhet a csoda!" 

 

 

 

 

A nyíregyházi fiatalokról

Beszámoló - Nyifi

 

Két gyülekezet lelkészének ötlete alapján megszü-letett a két ifjúság vágya, a regionális csendesnap. A két ifjúság találkozásának helyszíne a nyári hitmé-lyítő táborhely lett volna, de  sajnos a fűtésen "out of order" feliratú tábla volt (befuccsolt). Úgy nézett ki, hogy nem is lesz csendesnap. Utolsó szalmaszálként Tiszanagyfalu református lelkészét kerestük meg (Zimányi "Tiszi"-t). Feleségével karöltve igent mondtak a kérésünkre, így máris lehetett gondolkodni a programon. Mivel túlzottan fiatalok vagyunk, ezért témánk a szerelem lett (nekünk még szabad bi-bí). A két lelkészt kértük meg, hogy orrunknál fogva vezessenek bennünket, pedig mi szeretjük - néha! - az agyunkat is használni, de a szívünkre is hallgatunk. Robi bácsi (Hecker) mélylélektani csoportos foglalkozásainak központi gondolata: "Ahol az Úr lelke, ott a szabadság", "Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem!"

               

A legelső alkalmon "Tiszi" a tékozló fiú történetét helyezte szívünkre. Majd belevágtunk a dolgok közepébe. Robi bácsi az előadásain öt kiscsoportban jól megdolgoztatott minket. Pl.: 1 ceruzával egyszerre öten rajzoltunk, élő szoborcsoportot alkottunk. A csoportfoglalkozásokon mindenki megnyílt, bensőséges hangulatot teremtve. A reggeli áhítatokat a körzetek ifjúságai vezették.

               

Szabadidőnk legnagyobb részét a foci különböző fajtái tették ki (kispályás és csocsóó). Két eseménydús éjszakánk volt, melyeken a dalok domináltak (bum-bum-bumburumm-bum-bum, kezdjük el!) A vasárnapot a tiszanagyfalui gyülekezettel ünnepeltük. Délután egy témánkhoz illő filmet néztünk meg. A testi táplálékról az ottani férfi testvérek gondoskodtak. Együttléteink állandó látogatói voltak a tiszanagyfalui fiatalok.

               

A csendesnap elérte célját. Mindnyájan többet tudunk a szabadságról és a szerelemről (végre). Mindenki lelkileg meggazdagodva ment haza, de valaki egy helyi "ifjúsági tag" mobilszámával - vajh, mire gondoltok? Eldöntöttük, hogy ezt folytatni kell. Nem akartok ti is eljönni jövőre? Mindenkit szeretettel várunk, de ha nem jöttök el, akkor csak a szolnokiakat!

 

 

 

 

Csernák Zsófia

"A szerkesztő szava"

 

Mire kézhez kapjátok ezt az újságot, lassan már tavaszt fogunk írni. A tavasz pedig azt jelenti, or-szágos szintű találka. Idén is megrendezzük ugyanis az országos tavaszi ifjúsági csendesnapokat, amire természetesen mindenkit nagyon várunk. Szóval, ami eddig tudható:

 

 

 

 

Szeretettel meghívunk Téged és barátaidat

tavaszi ifjúsági csendesnapjainkra!

(2004. március 12-14.)

 

Helyszín:

Piliscsaba Mg-i és Erdészeti Szakképző Intézet Gyakorló Iskola

 

Cím:

Mezőgazdasági és Erdészeti Szakképző Intézet Gyakorló Iskola

(2081 Piliscsaba József Attila u. 2.)

 

Részvételi díj:

1900Ft/nap (tehát a költség erre a hétvégére: 3800Ft)

 

 

Előadónk: VARGA LÁSZLÓ katolikus plébános, akivel Ábrahámról és Isten vezetéséről fogunk beszélgetni. Sokat éneklünk és zenélünk, dicsőítjük majd a Mindenhatót!

 

Ebben az évben is eljön hozzánk egy   zenekar, mégpedig a közülünk verbuválódott MIX-zenekar! Gyere el, várunk Téged! Miért szalasztanál el egy ilyen lehetőséget?

 

                Péntek (március 12.)

                16.00 Érkezés (bejelentkezés, szállás elfoglalása)

                19.00 Vacsora

                20.00 Ráhangolódás a programra (bemutatkozás, játék, ének, zene)

                23.00 Lámpaoltás

 

                Szombat (március 13.)

                07.30 Áhítat (egyéni)

                08.00 Reggeli

                09.15 Dicsőítés

                10.00 Délelőtti előadás

                11.15 Kiscsoportos beszélgetés

                12.30 Ebéd

                15.00 Délutáni előadás

                15.45 Beszélgetés

                16.15 Szabadidő (sport, séta)

                17.00 MIX-koncert

                19.00 Vacsora

                20.00 Játék, éneklés, zene

                23.00 Lámpaoltás

 

                Vasárnap (március 14.)

                07.30 Áhítat (egyéni)

                08.00 Reggeli

                09.15 Dicsőítés

                09.45 Úrvacsorai istentisztelet (Szuhánszky István)

                11.00 Morzsaszedés

                12.30 Ebéd

                HAZAUTAZÁS

 

 

Hozz magaddal:

Elsősorban jókedvedet, Bibliát, jegyzetfüzetet, kosárlabdát, futballabdát, ping-pong felszerelést, bármilyen hangszert, hívő CD-t, kazettát, kártyát (UNO), társasjátékot, TB-kártyádat, stb.

 

 

Jelentkezés:

Jelentkezési határidő: 2004. február 27. Jelentkezés a helyi ifjúsági bizottsági tagnál vagy a Kiscelli-központban. Minimum 1 napra lehet jelentkezni! Bármi-lyen kérdésed van a programmal kapcsolatban, hívd Szuhánszky Ágit (06-20-530-1346), vagy Szabó Szilvit (06-20-201-7485). Lelkészeinket szeretettel várjuk!

 

 

"Általad nyer áldást a föld minden nemzetsége." (I. Mózes 12,3b)